Svijet
4

Pronađen snimak razgovora pilota tokom pada aviona AirAsije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Indonezijski ronioci pronašli su i izvukli snimak iz pilotske kabine aviona kompanije AirAsia leta QZ8501 koji se srušio u Javansko more, kazali su zvaničnici.

Ovaj snimak pronađen je dan nakon što je pronađen prvi dio crne kutije u kojem se nalaze podaci o letu i putanji koju je avion imao prije i tokom pada. Ova dva uređaja pomoći će istraživačima da saznaju zbog čega je avion pao 28. decembra tokom leta iz Indonezije u Singapur.

Do sada je iz mora izvučeno 48 tijela od 162 koliko je ljudi bilo u avionu. Vjeruje se da je većina žrtava još ostala u trupu aviona koji je lociran na 1,5 kilometara udaljenosti od mjesta gdje je pronađen njegov rep prošle sedmice.

Vođa istrage kazao je kako za sada nema planova da se roni do tamo kako bi se izvukla tijela.

Dijelovi crne kutije nalaze se na indonezijskom ratnom brodu Banda Aceh. Crna kutija otkrit će o čemu su razgovarali piloti tokom promjene putanje i pada aviona, te brzinu i visinu na kojoj je avion letio kada se počeo rušiti. Snimci će biti analizirani u Džakarti.

Avion kompanije AirAsia trebao je obaviti rutinski let u trajanju od 42 minute kada je nestao sa radara. Uzrok nesreće još nije poznat, ali se pretpostavlja da su loši vremenski uvjeti imali veliki utjecaj. Pilot je zatražio promjenu kursa kako bi izbjegao oluju i od tada je prekinuta sva komunikacija.

U međuvremenu se pojavila i informacija da AirAsia možda nije imala dozvolu da leti na relaciji Surbaya - Singapur taj dan, jer im je licenca navodno suspendovana.