Svijet
0

Pronađen izgubljeni Abrahamov grad?

Klix.ba
Britanski arheolozi pronašli su gigantski kompleks u blizini antičkog grada Ura u južnom Iraku. Smatra se da je u ovom gradu živio Abraham, otac judeizma, kršćanstva i islama.

Ruševine su stare oko četiri hiljade godina i otprilike su iz istog perioda kao i sam Abraham te povlače mogućnost direktnog povezivanja sa jednom od najznačajnijih religijskih ličnosti u historiji.

Grad je otkrio tim arheološkog odjela Univerziteta u Manchesteru, predvođen Stuartom Campbella. Nalazište je veličine fudbalskog terena. Kako Campbell navodi, kompleksi ove veličine i starosti su nevjerovatno rijetki.

Jedan od najneobičnijih otkrivenih predmeta na nalazištu je glinena ploča koja prikazuje vjernika kako se približava svetom mjestu. Ova iskopina je rijetki primjer dobrih vijesti iz okupiranog Iraka, a rad se o prvom britanskom iskopavanju u zemlji nakon gotovo 30 godina.

Kako je Saddam Hussein sve više odsjecao međunarodnu zajednicu, naučnicima je bilo sve teže da uđu u zemlju. U ranim godinama zapadnjačke invazije na Irak, situacija je bila isuviše nestabilna da bi arheolozi mogli raditi.

Mezopotamska kultura od prije četiri hiljade godina poznata je po stvaranju uslova za nicanje prvih gradova, a za Abrahama u Knjizi postanka piše da je rođen u gradu Uru kaldejskom.