Atlantski okean
0

Pronađen brod sa 200 tona srebra iz II svjetskog rata

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Olupina broda sa oko 200 tona srebra vrijednosti oko 150 miliona funti pronađena je u Atlantskom okeanu, što je najveća količina dragocjenog metala ikad pronađena.

Američka istraživačka kompanija "Odyssey Marine" pronašla je britanski teretni brod koga je potopila njemačka podmornica 1941. godine. Kompanija će zadržati 80 posto vrijednosti tereta prema sporazumu sa Ministarstvom trgovine.

Samo jedna osoba, od 85 članova posade, preživjela je torpediranje dok je brod pokušavao da dođe do Irske.	Brod je bio na putu za Britaniju iz Indije kada se nasukao usljed olujnog nevremena i pokušao da skrene za luku Galway. Međutim, brod je ugledala njemačka podmornica i potopila ga. Tri člana posade su se spasila u čamcu za spasavanje i došli do obale Cornwalla dvije sedmice kasnije, ali dvojica su umrla u pokušaju da dođu do obale.

Olupina broda nađena je ovog ljeta na dubini od 4.700 metara ispod sjevernog Atlantika, ali je tek prošle sedmice potvrđeno o kom se brodu radi. Vođa projekta firme "Odyssey Marine" Andrew Craig rekao je da je realizovana prva faza projekta, lokacija i identifikacija olupine.

"Sada slijedi težak dio izvlačenja tereta. Imajući na umu poziciju i stanje olupine uvjereni smo da ćemo uspjeti izvući teret", rekao je on. Pojasnio je da brod na morskom dnu "stoji uspravno" sa otvorenim teretom što znači da će robotske podmornice na sistem daljinskog upravljanja moći da izvuku brod. Radovi će početi sredinom 2012. godine.

Ova kompanija samtra da najvjerovatnije neće naći ljudske ostatke zbog dubine na kojoj se nalazi i starosti olupine.	Glavni arheolog projekta rekao je da iako ima pouzdanih podataka da su čamci za spasavanje spušteni prije nego je brod potonuo najveći dio posade nije preživio dug put do obale.