Svijet
2

Pronađen avion Amelie Earhart nestao 1937. godine?

Klix.ba
Amelia Earhart
Amelia Earhart
Sonar je, kod nenaseljenog pacifičkog otoka Nikumaroro, zabilježio snimak mogućih ostataka aviona legendarne žene pilota Amelie Earhart, koja je nestala 1937. godine.

Međunarodna grupa za pronalaženje historijskih letjelica (TIGHAR) navodi da je posljednji dokaz korak ka razrješenju misterije nestanka Amelie Earhart.

Earhart, tada 39-godišnjakinja, bila je u posljednjoj fazi svog puta oko svijeta avionom Lockheed Electra, kada je nestala zajedno sa navigatorom Fredom Noonanom.

Snimak je zabilježen kod nenaseljenog tropskog ostrva države Kiribati i prikazuje "anomaliju" na dubini od 180 metara.

"Prvo što nam je privuklo pažnju je to da nema povratnog signala sonara. To je zaista anomalija, a kada u prirodnom okruženju tražite objekte koje su ljudi napravili anomalije su dobre", izjavio je za Discovery News Ric Gillespie, izvršni direktor TIGHAR-a.

TIGHAR je proveo godine istražujući posljednji let Earhartove, a novi snimak prikazuje uski objekt, dugačak blizu sedam metara u blizini podvodne hridi.

To se uklapa u teoriju da je Earhart uspjela prizemljiti avion na greben, ali da ju je voda odnijela prije nego ju je pronašao spasilački avion.

Ona je krenula iz Nove Gvineje ka otoku Howland kako bi se opskrbila gorivom za posljednju etapu na putu za Californiju. U svom posljednjem radijskom javljanju navela je kako ne može pronaći otok i da joj nestaje goriva. Nekoliko spasilačkih misija krenulo je u potragu za njom, a naredio ih je lično američki predsjednik Franklin Roosevelt.

TIGHAR smatra da su Earhart i Noonan preživjeli rušenje aviona i stigli do otoka Gardner, tada pod britanskom upravom, a danas poznatog kao Nikumaroro te da bi tu mogli pronaći neke ključne dijelove aviona, poput teških Pratt & Whitney motora. Zbog toga su prošle godine opet počeli detaljna istraživanja otoka i mora oko njega.

U prvim istraživanjima otoka, krajem '30-ih godina, pronađena je peta ženskih cipela, teglica kreme za lice, preklopni nož i komad pleksiglasa. Također, skeleti ptica skuhanih na logorskoj vatri ukazuju na to da je moguće da su Earhart i Noonan neko vrijeme živjeli na otoku. Prvi naseljenici otoka, koji su stigli nakon 1937. godine, su čak spominjali postojanje olupine aviona.

Teorije zavjere govore da je Earhart živjela i godinama nakon nesreće te da su je Japanci držali u zarobljeništvu kao špijuna.

Earhart i danas drži nekoliko aeronautičkih rekorda, poput toga da je prva žena koja je preletjela Atlantik. Priča o njoj i njenom nestanku već decenijama plijeni pažnju medija i naučnika, a o njenom životu snimljeno je i nekoliko filmova, u kojima su je glumile glumice poput Diane Keaton, Amy Adams i Hillary Swank.