Svijet
0

Pronađen automobil koji su koristili teroristi u napadu u Keniji

Klix.ba
Istražitelji koji rade na slučaju terorističkog napada i otmice u Najrobiju, tokom kojih je ubijeno najmanje 67 osoba, pronašli su vozilo koje su koristili teroristi.

Kenijska policija pokušava pronaći vlasnika automobila koji je pronađen izvan spaljenog tržnog centra u kojem su se dogodili napad i otmica. Policija pravi i profil muškarca koji je upozorio trudnicu u tržnici da pobjegne radi vlastite sigurnosti nekoliko trenutaka prije napada.

Forenzički tim i dalje istražuje tržnicu. Agneti FBI-a pristigli su u pomoć britanskim, kanadskim, izraelskim i njemačkim istražiteljima. Zvaničnici su izjavili za Associated Press da postoji mogućnost da su napadači koristili još vozila.

Prema infromacijama reportera Sky Newsa, koji se nalazi u Keniji, napadači su vjerovatno zakupili jednu od radnji gdje su prebacili oružje tokom renoviranja. Vjeruje se da su imali i kuću u blizini tržnog centra. Vlasnik radnje trenutno se nalazi na ispitivanju.

Na kenijskom aerodormu uvedene su stroge mjere sigurnosti. Jedan putnik s britanskim pasošem je zadržan na ispitivanju, a i dalje se traga za Britankom Samanthom Lewthwaite, za koju se pretpostavlja da je bila vođa napada. Interpol je raspisao i 'crvenu potjernicu' u kojoj se ističe kako se Bijela udovica traži zbog posjedovanja eksploziva i zavjere s ciljem počinjenja zločina u decembru 2011. godine.