Svijet
11

Prokletstvo siromaštva: Hiljade djevojaka prodaje svoja tijela za dva dolara dnevno

Klix.ba
Žalosna i uznemiravajuća činjenica je da siromaštvo u Indiji primorava hiljade djevojaka da se već u tinejdžerskim godinama počnu baviti prostitucijom. U trenucima kada počinju živjeti život u tijelu žene, prisiljene su da se prodaju za manje od dva dolara dnevno kako bi njihove porodice mogle preživjeti.

Londonski fotograf Souvid Datta posjetio je Sonagachi, naselje u Kalkuti i jedno od najvećih kvartova za prostituciju u Aziji, i zabilježio mlade prostitutke koje pokušavaju preživjeti prodavajući svoja tijela na opasnim i prljavim ulicama indijskog grada.

Datta, koji je porijeklom iz Mumbaija, kaže da je ovaj kvart u vlasništvu bandi i trgovaca ženama. Procjenjuje se da se na ulicama Sonagachija prostituira 12.000 djevojaka mlađih od 18 godina.

Rizikujući vlastiti život, Datta je želio pokazati svijetu kroz kakav horor prolaze siromašne porodice zbog korumpiranosti političara i policije.

Zloglasno čvorište prostitucije i kriminala predmet je u Oscarom nagrađenom dokumentarcu "Born Into Brothels" koji govori o dječijoj prostituciji u Saonagachiju.

Dattine upečatljive fotografije pokazuju da se u proteklih deset godina malo toga promijenilo uprkos naporima nevladinih organizacija.

Djevojčice još uvijek napuštaju školu kako bi pomogle svojim porodicama da prežive, a mnoge od njih upadaju u pakao prostitucije.