Svijet
0

Proizvođači mlijeka privremeno obustavili proteste

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Proizvođači mlijeka u Evropskoj uniji su obustavili dvosedmični štrajk i prekid isporuka mlijeka do 5. oktobra - datuma kada se održava vanredan sastanak ministara poljoprivrede EU, posvećen krizi na tom tržištu, saopćila je evropska Uprava za mlijeko.

Farmeri su upozorili da će nastaviti proteste ukoliko ne budu zadovoljni rezultatima ministarskog sastanka, ukazala je Uprava, koja predstavlja 140.000 farmera, prenio je Reuters.

"Ukoliko ne budu donijete ozbiljne i jasne političke odluke kako bi se prebrodila katastrofalna situacija na tržištu mlijeka, mi ćemo odmah nastaviti proteste", upozorio je predsjednik francuske organizacije proizvođača mlijeka APLI Pascal Masol.

Evropski ministri poljoprivrede će 5. oktobra razmotriti francuske prijedloge za pomoć proizvođačima mlijeka uslijed kolapsa cijena na tržištu.

Oko 80.000 proizvođača mlijeka širom EU pridružilo se u protekle dve sedmice svojim francuskim kolegama, prekinuvši isporuke mljekarama i prosipajući milione litara mlijeka.

Evropska Uprava za mlijeko je saopćila da zbog tih protesta nije isporučeno oko 500 miliona litara mlijeka i da je tržište na to reagovalo povećanjem cijena.