Svijet
0

Program obnove Gaze vrijedan 600 miliona dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vlada palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa u srijedu je objavila 600 miliona dolara vrijedan program obnove Gaze, od čega će većinu finansirati strani donatori.

Premijer Salam Fayyad, koji predvodi Abbasovu prozapadnu vladu, izjavio je da će projekt obuhvatiti sve kuće uništene ili oštećene tokom 22-dnevne izraelske vojne ofanzive.

"Vrijednost projekta iznosi 600 miliona dolara. Većina tih sredstava doći će od donatora", izjavio je Fayyad u govoru, dodajući da će detalji biti objavljeni u narednim danima, javio je Reuters.

Pojasom Gaze vladaju Hamasovi islamisti koji su preuzeli kontrolu nad teritorijom od snaga odanih Abbasu u 2007. nakon što su pobijedili na izborima održanim godinu ranije.

Egipat će biti domaćin međunarodne konferencije u koordinaciji s Abbasovim Palestinskim vlastima o obnovi Gaze čiji troškovi iznose oko dvije milijarde dolara, koja će se održati 2. marta. Saudijska Arabija objavila je da će donirati milijardu dolara.

Prošle je sedmice egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Geit zatražio od Evrope da brzo pomogne pojasu Gaze, tvrdeći da će skup o obnovi zahtijevati procjenu šteta i pomoći Evropske unije, Ujedinjenih nacija i ostalih.