The Guardian
0

Progon Al-Qaide vojnim sredstvima morat će prestati

FENA
Sjedinjene Države kreću se prema tački kada više neće moći progoniti Al-Qaidu vojnim sredstvima, rekao je visokopozicionirani odvjetnik u administraciji američkog predsjednika Baracka Obame, a prenosi u subotu britanski list The Guardian.

Jeh Johnson kaže da će ta teroristička skupina s vremenom postati tako slaba da zakonske ovlasti koje je Kongres dao Bijeloj kući više neće moći opravdati rat koji traje od 2001.

Kada se to dogodi, kaže Johnson, Amerika "mora biti spremna reći da se naši napori više ne mogu smatrati oružanim sukobom protiv Al-Qaide i njezinih saveznika".

Umjesto toga, odgovornost za progon pripadnika te terorističke mreže trebat će preuzeti policija i ostala tijela kaznenog progona, dodao je.

Johnson je četiri godine bio glavni savjetnik američkog ministarstva odbrane koji je savjetovao ministra oko svake vojne operacije koja je zahtijevala odobrenje predsjednika ili ministarstva odbrane.

U govoru koji je održao u Velikoj Britaniji, očekivalo se da će Johnson postaviti pravna načela koja će poduprijeti akcije protiv Al-Qaide i ustrajati na tome da ona budu ukorijenjena u domaćem i međunarodnom pravu.

Kongres je ovlastio predsjednika da primjeni "nužnu i odgovarajuću silu" protiv država, organizacija i pojedinaca odgovornih za terorističke napade 11. septembra 2001., a Vrhovni sud je to 2006. potvrdio mišljenjem da se "naši napori protiv Al-Qaide mogu smatrati oružanim sukobom".

No, Johnson je jasno dao do znanja da ta načela nisu neograničenog vijeka i da bi američka vlada trebala naći odgovor na nove okolnosti. Iako nije mogao predvidjeti kada će se sukob približiti kraju, Johnson je istaknuo da se SAD ne bi trebao bojati promijeniti svoju taktiku, prenijela je Hina.

Borba Washingtona protiv pripadnika Al-Qaide bila je dosad prilično kontroverzna, posebno korištenje bespilotnih letjelica u zemljama poput Pakistana, Somalije i Jemena.

Administraciju su kritizirale organizacije za zaštitu ljudskih prava i američka znanstvena zajednica smatrajući da takva taktika pogađa lokalno stanovništvo i izaziva civilne žrtve, a drže je i zakonski upitnom.

Američki ministar odbrane Leon Panetta nedavno je ustvrdio da je Amerika "desetkovala Al-Qaidu" i da je ta skupina "jako podijeljena, slabo povezana i geografski raspršena".

Njegovi komentari u skladu su s izjavama Susan Rice, američke ambasadorice pri UN-u koju Obama želi za nasljednicu Hillary Clinton na mjestu državne tajnice.

Nju su američki republikanci žestoko napali kada je rekla da je napad na američki konzulat u Bengaziju u Libiji, u kojem je poginuo ambasador Christopher Stephen, najvjerojatnije bio spontan, a ne planiran.