Bolivija
0

Proglašeno vanredno stanje zbog šumskih požara

FENA
U Boliviji je u petak proglašeno vanredno stanje zbog šumskih požara koji se šire zemljom, uništavajući kuće i obradivo zemljište.

U skoro 25.000 požara uništeno je oko 1,5 miliona hektara zemlje i više od 60 kuća, a najteža situacija je u oblasti Amazona i na istoku Bolivije u blizini granice sa Brazilom.

Zbog dima od požara odložen je veliki broj avionskih letova, a nekoliko aerodroma je bilo nakratko zatvoreno.

Predsjednik Bolivije Evo Morales rekao je da su požari "prirodni fenomen" iako je objasnio da su ih izazvali uglavnom poljoprivrednici čisteći zemlju pred sezonu sađenja, javio je BBC.

Indijanci i mali poljoprivrednici u oblasti Amazona imaju običaj da pale velike dijelove zemljišta da bi povećali obradivu površinu, ali ove godine su požari izmakli kontroli zbog nedovoljnih padavina i snažnih vjetrova.

Morales je priznao da njegova vlada nije u stanju da se adekvatno bori protiv ove situacije zato što nema avione za gašenje požara, dodajući da je zatražio pomoć od susjednih zemalja Brazila i Argentine.

Zvaničnik bolivijske vlade Kliver Roća kazao je da opasnost od požara prijeti mnogim selima i malim gradovima, kao i parkovima.

On je rekao da se Bolivijci mole da padne kiša, ali prema meteorološkoj prognozi, narednih nekoliko dana neće biti padavina, navodi BBC.