Rusija
0

Proglašen dan žalosti zbog nesreće broda "Bulgaria"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Rusiji je u utorak proglašen dan žalosti zbog žrtava nesreće koja se dogodila kada se brod "Bulgaria" u nedjelju prevrnuo i potonuo dok je krstario Volgom.

Iz broda "Bulgaria" do sada su izvučena 64 tijela, a ruske vlasti strahuju da bi broj poginulih mogao dostići 128, budući da više nema gotovo nikakve nade da neko bude pronađen živ, prenose agencije.

Iz vode je spašeno 80 osoba, na brodu je bilo 208 putnika, od kojih su čak 60 bila djeca, a preživjela putnica broda Natalija Makarova kaže da skoro nijedno dijete nije uspjelo da se spasi.

Ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao je predsjedniku Rusije Dmitriju Medvedevu da je ostalo malo nade da ima još preživjelih u najvećoj nesreći na rijekama koja je u posljednje tri decenije zadesila Rusiju.

Uzrok potonuća broda koji je bio registrovan za prevoz 140, a prevozio je vše od 200 putnika, još se istražuje. Na osnovu svjedočenja preživjelih, pokušava se rekonstrukcija nesreće. Posadu nije moguće ispitati, jer kapetan broda nije pronađen, a njegov viši pomoćnik - kako navode spasioci, "nije pri sebi, u potpunom je šoku".

Regionalni tužilac je čak saopćio da brod nije imao važeću dozvolu za prevoz putnika. Mnogi preživjeli za tragediju krive organizatore krstarenja na brodu s dvije platforme, proizvedenom 1955. godine u Čehoslovačkoj.

Itar-Tassu je u Privolžskoj istražnoj saobraćajnoj upravi rečeno da je "Bulgaria" iz Kazanja u Republici Tatarstan isplovila s neispravnim lijevim motorom, a kada se u ponedjeljak brod vraćao iz 140 kilometara udaljenog grada Bolgara, na lijevoj obali Volge, bio je nagnut na desno, što može da znači da je imao goriva samo u desnom rezervoaru.

Brod je potonuo na dubini od 18 metara, 2,5 kilometra od desne obale Volge, a brod "Arabela" prihvatio je 76 preživjelih i dovezao ih do Kazanja.

Većina poginulih su žitelji Tatarstana, a na spisku putnika su i žitelji Uljanovska, Volžska, Minska, Perma i drugih gradova.

Ministar za vanredne sitaucije Sergej Šojgu referisao je predsjedniku Rusije Dmitriju Medvedevu da je na brodu bilo 208 osoba, od kojih 25 nije bilo registrovano. Na žalost, nakon što su ronioci pregledali brod, nade da tamo ima živih praktično nema, dodao je on.

Potonuće "Bulgarie" jedna je od najvećih ruskih tragedija na rijekama u posljednjih 30 godina. Ako se uzme u obzir potonuće broda "Admiral Nahimov" u Crnom moru 1986. godine, tragedija na Volgi spada među tri najveće po broju žrtava posljednjih decenija.