Svijet
0

Produbljuje se kriza u italijanskoj Vladi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Uticajni predsjednik Donjeg doma italijanskog parlamenta Gianfranco Fini odbio je u petak da podnese ostavku, istakavši da bi njegovi sljedbenici, koji su formirali novu poslaničku grupu, mogli da glasaju protiv vlade njegovog doskorašnjeg saveznika, premijera Silvija Berlusconija.

"Očigledno je da nemam namjeru da podnesem ostavku", rekao je Fini na izuzetno posjećenoj konferenciji za novinare, dan pošto ga je njegova stranka "Narod slobode", koju je zajedno s Berlusconijem osnovao prije dvije godine, osudila zbog zagovaranja stavova koji se kose sa stranačkim, javio je Reuters.

Fini je uputio Berlusconiju oštru kritiku, optuživši ga da ne poštuje demokratiju i da pokušava da upravlja vladom kao autokratski direktor.

Finijevi sljedbenici, u međuvremenu, formirali su novu poslaničku grupu pod nazivom "Budućnost i sloboda za Italiju", koja broji 33 člana, što je dovoljno da vlada izgubi većinu.

Fini na današnjoj konferenciji za novinare nije govorio o prijevremenim izborima, ali stručnjaci smatraju da oni predstavljaju realnu mogućnost.

Berluskoni je u četvrtak navečer, poslije višemjesečnih napetosti u odnosima s Finijem, optužio svog doskorašnjeg bliskog saradnika za izdaju i zavjereništvo, a stranka "Narod slobode" u saopćenju je navela da Finijevi postupci i komentari više ne odslikavaju ideale ove stranke.

Fini je "pao u nemilost" italijanskog premijera zbog insistiranja na moralu i legalnosti u okviru vlade i na tome da zvaničnici koji su umješani u sudske istrage treba da podnesu ostavku.