Svijet
0

Prodi: Italija će poslati trupe na Bliski istok

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Italijanski premijer Romano Prodi izjavio je u srijedu kako će njegova zemlja dati trupe vojnim snagama u Libanonu ukoliko one budu pod mandatom UN-a.

On je također nazvao današnju konferenciju o libanskoj krizi uspješnom, uzimajući u obzir ono što je moguće postići. Američki, evropski i arapski zvaničnici nisu se uspjeli dogovoriti oko hitnog plana za prekid borbi između Izraela i Hezbollahovih gerilaca.

"Vjerujem da je to uspjeh ukoliko realno analiziramo ono što je bilo moguće postići. Ono što se moglo postići postignuto je", izjavio je Prodi za Associated Press.

Italijanski premijer također je kazao kako Sjedinjene Države nisu izolovane u svom pložaju prema prekidu vatre.

Prodijeva izjava o davanju vojnika uslijedila je dan nakon što je Turska, jedina muslimanska članica NATO-a, saopćila kako će razmotriti igranje značajnije uloge u mirovnim snagama u Libanonu pod snažnim mandatom UN-a.

Učesnici na rimskoj konferenciji - 18 lidera iz Sjeverne Amerike, Evrope i arapskog svijeta - složili su se oko potrebe za međunarodnim snagama koje bi stabilizirale izraelsku granicu s Libanom.

"To moraju biti snage o kojima će odlučiti i za njih garancije dati Vijeće sigurnosti UN-a", kazao je Prodi.

Takve snage moraju biti "značajne" i sačinjene od vojnika iz brojnih zemalja, kazao je on, obećavajući "italijansku čvrstu spremnost da učini suštinski doprinos".

Sjedinjene Države otišle su na sastanak skeptične prema pozivima za trenutnim prekidom vatre bez sporazuma o trajnom miru, uključujuči i razoružanje Hezbollaha. Ipak, dok su borbe bjesnile u posljednjim danima i humanitarna kriza je izbila u Libanonu, pozivi za prekidom vatre stavili su dodatni pritisak na Washington.

Prodi je, međutim, izjavio kako Sjedinjene Države "nisu izolovane", uočavajući podršku Britanije njihovoj poziciji i realizam u drugim zemljama poput Njemačke da trenutno primirje neće djelovati.