Dostigla cijenu od 85.000 funti
0

Prodata Enigma, njemačka mašina za kodiranje

Klix.ba
Na aukciji u Londonu je prodat rijedak primjerak njemačke mašine za kodiranje Enigma. Mašina je dostigla cijenu od 85.250 funti. Prvobitne procjene vrijednosti su iznosile između 40.000 i 60.000 funti.
Ovu mašinu su tokom Drugog svjetskog rata nacisti koristili za kodiranje i dekodiranje poruka koje su slali vojni komandanti. Za mašinom je vladao veliki interes zbog činjenice da je ove godine obilježena stogodišnjica rođenja Alana Turinga, britanskog matematičara koji je igrao ključnu ulogu u razbijanju sistema funkcionisanja Enigme.

Iz aukcijske kuće Bonhams je rečeno da je prodati model verzija sa tri rotora koju su Nijemci koristili između 1938. i 1944. godine.

"Ovaj primjerak je u skoro savršenom stanju. Funkcionalan je, neizmijenjen i nije renoviran. Mnoge mašine su saveznici odnijeli kao suvenire tokom posljednje faze Drugog svjetskog rata. Na većini njih su kasnije mijenjani neki dijelovi. Ova mašina ima sve originalne elemente sa istim serijskim brojem. Mašina je originalna i funkcionalna", rekao je Laurence Fisher, specijalista Bonhamsa za tehničke aparate.

Poznato je da je vlasnik mašine iz Evrope, a da je kupac iz Sjedinjenih Američkih Država.