Svijet
22

Procurio snimak iz kokpita aviona Flydubaija: Svađa pilota, vriska i panika tokom naglog padanja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pad aviona FZ981 kompanije Flydubai u ruskom gradu Rostova na Donu mogao je biti posljedica greške pilota prilikom pripreme za slijetanje kada su preuzeli kontrolu nad sistemom. U javnost su procurili snimci iz kokpita u kojem se čuje rasprava pilota i vrisak.

Dekodiranje podataka leta Boeinga je završeno, a neimenovani izvor rekao je za ruske novine Kommersant da se istraga fokusira na grešku pilota kao mogući uzrok pada.

Dok su piloti pokušavali postići visinu nakon neuspješnog slijetanja zbog lošeg vremena, jedan od pilota je povukao kontrolnu šipku previsoko što je uzrokovalo prekid i nekontrolisano padanje.

Prema izvoru Kommersanta, na snimku je otkriveno kako je let FZ981 imao dva pokušaja slijetanja automatikom, ali zbog jakih udara vjetrova pilot je odlučio pokušati još jednom manuelno. Jedan od pilota je pritisnuo TOGA dugme i isključio autopilota. Problem je bio što pilot nije uspio preuzeti kontrolu nad volanom i horizontalnim stabilizatorom koji usmjerava avion prema gore i dole.

Kada je pilot povukao ručku, volan i stabilizator su bili u oštrom usponu i s uvučenim zakrilcima što smanjuje uzlaznu snagu. Kao rezultat toga avion je izgubio snagu i počeo nekotrolisano padati.

Na snimku se čuje kako se u tom trenutku piloti prepiru. Pilot je pokušavao prisilno postići visinu uključivši opciju snažnog uzleta zbog čega se avion nastavio uspinjati. Drugi pilot je vjerovao da je situacija opasna i učinio je suprotno te je naglo počeo spuštati avion prema dole vrišteći na kolegu. "Čekaj. Zašto ti upravljaš? Stani" Stani!", čuje se na snimku.

Suprotne akcije pilota "zbunile" su kompjuter Boeinga 737 i piloti su izgubili kontrolu nad avionom. Kada su osjetili da padaju sinhronizovali su svoje radnje, ali je bilo prekasno. Avion je padao brzinom 325 kilometara na sat pod uglom od 45 stepeni. Pri udaru od tlo se zapalio i poginule su 62 osobe. Tokom posljednjih sekundi pada piloti su vrištali.

Sa snimka se još ne može utvrditi koji je pilot radio koju radnju. Na početku su istražitelji mislili da priča samo jedan osoba, ali kasnije su utvrdili da su oba pilota bila u kokpitu za vrijeme pada.

Avion se srušio 19. marta nakon što je dva sata pokušavao sletjeti na aerodrom grada Rostova na Donu.