Svijet
12

Problemi na Novom Zelandu: Građani žele zastavu za koju ne mogu glasati

Klix.ba
Nakon što je Novi Zeland izabrao četiri najprivlačnije zastave o kojima će odlučivati na referendumu, pojavio se mali problem u obliku petog prijedloga.
Crveni vrh
Crveni vrh

Naime, više od 30.000 građana Novog Zelanda smatra kako je peta zastava, koja nije ušla u veliko finale izbora novog simbola države, itekako vrijedna spomena te da bi se trebala naći na listi mogućih zastava.

Kontroverzna zastava nosi naziv Crveni vrh, a dizajnirao ju je Aaron Dustin iz Wellingtona. Ipak, među četiri najbolje zastave koje će se naći na referendumu, Crveni vrh nije našao svoje mjesto.

Iako je premijer države John Key unaprijed odbio uvrštavanje pete opcije na konačnu listu, građani smatraju kako to nije pravedno.

Četiri zastave koje će se naći na referendumu
Četiri zastave koje će se naći na referendumu

"Zastava predstavlja planinski izgled države, crvenu zemlju i crno nebo", rekao je Dustin aludirajući na mit stvaranja svijeta novozelandskih domorodaca.

Također, on i 30.000 sugrađana koji su do sada potpisali peticiju za uvrštavanje zastave na referendum, smatraju kako je zastava jednostavna, laka za crtanje i vrlo simbolična.

Najbolja zastava birat će se krajem ove godine, a zatim će u martu 2016. biti održan drugi referendum na kojem će građani odlučiti da li će pobjednica zamijeniti novu zastavu.