Svijet
0

"Probirljiva" politika Kanade o pitanju prijema izbjeglica

Anadolija
Nasuprot pohvala Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije (EU) Kanadi zbog njene politike prihvatanja 25.000 izbjeglica do kraja februara 2015. godine,  javnost je kanadsku vladu kritizirala zbog njene "probirljivosti" kada se radi o pitanju izbjeglica. 

Mladi kanadski premijer Justin Trudeau pokazao je drugačiji pristup o pitanju izbjeglica u odnosu na prethodnika Stephena Harpera koji je imao i anti-islamskih izjava.

Trudeau je sa pojedinim ministrima dočekao prvu grupu izbjelica, od predviđenih 25.000, koje su prošle sedmice stigle u Kanadu.

Premijer Trudeau je izbjeglice dočekao porukom "dobrodošli u novu kuću", a Kanađanima se obratio riječima: "Pokažite svijetu kako smo otvorili svoja srca prema ljudima koji bježe iz teških uslova".

Posebno arapske zemlje su Kanadu navodile kao primjer zemlje koja se bori protiv "fobije od terorizma". Premijer Kanade je svoju izbjegličku politiku temeljio na argumentima "kako su kameni temeljci Kanade, to što je zemlja tokom 150 godina prihvatala izbjeglice i sa njima formirala multikulturalne veze". 

Poznato je da će izbjeglice koje budu primljene u Kanadu biti dovedene iz izbjegličkih kampova u Libanu, Turskoj i Jordanu.

Kanadska vlada je ranije saopćila kako će prednost u prvoj grupi izbjeglica koje budu prihvaćene u Kanadi, imati samohrane majke, djeca bez roditelja,  LGBT osobe i pripadnici manjina, što je i javnost pozdravila.

Međutim, nejasni su kriteriji na osnovu kojih će i jedan dio od nekoliko desetina hiljada samohranih majki, djece i ostalih grupa biti izabran.

Nemoguće je ne primjetiti kako nije objavljeno službeno saopćenje o tome pripadnici kojih manjina će biti primljeni ili koji će imati prednost.

Ipak, u prvoj grupi izbjeglica koje su došle u Toronto, od 163 osobe, 70 njih su Armeni, a u drugom avionu od 214 osoba, bilo je 160 osoba armenskog porijekla.