Svijet
0

Privremeni predsjednik Ukrajine: Upozorenje Rusima da ne čine agresiju

Klix.ba
Ruska zastavama na zgradi institucija Krima
Ruska zastavama na zgradi institucija Krima
Ukrajinski privremeni predsjednik Oleksandr Turchynov je upozorio Rusiju da će svako kretanje ruske vojske na području Kirima smatrati agresijom Rusije na Ukrajinu.

BBC prenosi njegove riječi upozorenja da se ruske trupe iz Crnomorske flote ne smiju kretati izvan mornaričke baze u Sevastopolju.

"Svako kretanje vojske, pogotovo naoružane, na našoj teritoriji ćemo smatrati vojnom agresijom na Ukrajinu", kazao je Turchynov.

Ovo upozorenje dolazi nakon što su danas naoružani muškarci okupirali zgradu parlamenta i vlade na Krimu, a ruska zastava je postavljena na obje zgrade. Još uvijek nije poznato ko su oni. Regionalni premijer je ranije danas kazao da će učestvovati u pregovorima s njima.

"Također, pozivam čelnike Ruske Federacije da poštuju osnove ugovora o ruskom vojnom prisustvu u Autonomnoj Republici Krim", izjavio je Turchynov.

Njegovo upozorenje je došlo nakon drugog dana ruskih vojnih vježbi, kada su ruski avioni bili u "borbenoj pripravnosti". Rusko ministarstvo odbrane je saopćilo kako borbeni avioni nadlijeću i kontroliraju granično područje. Vježbe u pograničnom dijelu je naredio lično predjednik Rusije Vladimir Putin, a analitičari tvrde da je to samo "izazivanje" suprotne strane.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je kazao da je zabrinut zbog dešavanja na Krimu i pozvao Rusiju da ne poduzima bilo kakve radnje koje mogu dovesti do eskalacije ionako napetih odnosa.

SAD su također upozorile da su protiv bilo kakve vojne intervencije koju bi Rusija eventualno poduzela nad Ukrajinom. S druge strane rusko Ministarstvo inozemnih poslova tvrdi kako se u Ukrajini masovno krše ljudska prava i da ne mogu ostati ravnodušni na to.