Spiegel Online
0

Privredne sankcije protiv Rusije nezamislive

FENA
Njemački Spiegel Online donosi u četvrtak zanimljiv razgovor s američkim stručnjakom za Rusiju Cliffordom Gaddyjem, koji na pitanje da li bi trebalo uvesti sankcije protiv Rusije odgovara kako je to teško te da ne može zamisliti kakve bi one bile.

"Ekonomske sankcije su nezamislive, jer je Rusija jača od Zapada. Izbacivanje Rusije iz Grupe osam najrazvijenijih zemalja (G-8) ili onemogućavanje njenog učlanjenja u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) u najboljem slučaju ostalo bi bez rezultata, u najgorem - bilo bi kontraproduktivno", kaže ovaj stručnjak.

Gaddy smatra da su nastojanja predsjednika Georgea W. Busha da Gruzija postane članica NATO-a bila teška politička pogreška, a na pitanje da li predstoji novo, višegodišnje nadmetanje Rusije i SAD-a za prevlast odgovara: "Ne."

Sjedinjene Države imaju druge, mnogo važnije probleme, a Rusija nije zainteresirana za rivalstvo s njima. Ali osnovni razlog što neće biti spora jeste taj što ne postoji razlog za njega. Sjedinjene Države su već izgubile status vodeće svjetske sile, a Rusija ne može, niti želi preuzeti tu ulogu, smatra Gaddy.

"Cilj Rusije je prije negativan – ona nastoji otkloniti bilo kakvu prijetnju iz susjedstva. Moskva će zato nastaviti da vrši pritisak na susjedne zemlje. Za SAD je to s moralnog stanovišta neprihvatljivo, ali ne predstavlja ozbiljnu prijetnju. Šta preostaje? Na kraju će retorika biti vrelija, a odnosi hladniji", kazao je za Spiegel Online američki stručnjak za Rusiju Clifford Gaddy.