Turski predsjednik Gul
0

"Privilegovano partnerstvo s EU nije opcija"

FENA
Abdullah Gul
Abdullah Gul
Predsjednik Turske Abdullah Gul ocijenio je u intervjuu austrijskim medijima povodom predstojeće posjete Austriji, da privilegovano partnerstvo s Evropskom unijom (EU) za Ankaru "nije nikakva opcija".

On je, za bečki dnevnik Kurir rekao da o tom pitanju postoje razlike u stavovima između Turske i Austrije.

"Moramo Austrijance bolje informisati o procesu pristupanja", rekao je on, objasnivši da Turska neprestano preuzima standarde i norme EU-a.

"Mi ćemo EU donijeti puno toga ekonomski i sigurnosno-politički, a imamo i pristup prirodnim resursima", kazao je turski predsjednik.

Gul je podsjetio da Turska već ima privilegovano partnerstvo s EU-om i da postoji carinska unija s EU-om.

"Naš cilj je punopravno članstvo", kazao je turski predsjednik, izrazivši uvjerenje da će stanovništvo Austrije uvidjeti da članstvo Ankare nije nikakav teret, već šansa.

Za izjave njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, kao i pojedinih austrijskih političara, prema kojima Turska nije dobrodošla u EU, Gul je rekao da nisu dostojanstvene, podsjećajući da su države EU-a 2005. odlučile o otpočinjanju pregovora o pristupanju s Turskom.

"Muslimani, koji žive u Evropi, upoznati su sa standardima vezanim za demokratiju i ljudska prava. Zasigurno u islamu može biti i ekstremističkih pozicija, kao i u hrišćanstvu i kod Jevreja. Te ekstremističke pozicije u islamu ne smiju, međutim, biti korištene kao izgovor za islamofobiju", upozorio je Gul.

Govoreći o kiparskom problemu on je, u intervjuu bečkom dnevniku Standard, rekao kako je optimista da će pregovori uskoro voditi ka rješenju.

"Problem je što grčko-kiparska strana, pošto je već članica EU-a, nije spremna na konsenzus", ocijenio je on, smatrajući da bi EU trebalo da konstatuje to.

Komentarišući proteste u arapskom svijetu on je istakao da Turska podržava demokratiju, ljudska prava i slobode.

"Naša želja je da reforme i razvoj budu provedeni bez krvoprolića i podijele zemlje, kao i intervencija izvana", kazao je Gul.