Bjelorusija
0

Privedeno nekoliko osumnjičenih za napad u Minsku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šef operativno-istražne grupe i zamjenik bjeloruskog glavnog tužioca Andrej Šved saopćio je u utorak da je poslije terorističkog akta u metrou u Minsku, u kome je poginulo 12 osoba i ranjeno više od 200, privedeno nekoliko osoba.

Ne prenoseći više detalja, ruska agencija Itar-Tass podsjetila je na ranija saopćenje policije da su utvrđeni mogući počinioci terorističkog akta i da su sačinjeni fotoroboti dvojice osumnjičenih.

Interfax je prenio riječi Šveda da se "ne radi o teroristima-samoubicama" i da je "veoma velika vjerovatnoća da je u pitanju bila naprava s daljinskim upravljanjem".

Načelnik pres-službe bjeloruske granične službe Aleksandar Tiščenko rekao je Itar-Tassu da su graničari poslije eksplozije u metrou povisili nivo opreza u vršenju službe i da se češće i detaljnije obavljaju pregledi.

Istovremeno je policija u Minsku saopćila da će pozivati na krivičnu odgovornost osobe koje šire glasine da u glavnom gradu Bjelorusije ima još terorističkih akata.

"Za širenje očigledno lažnih vijesti o opasnosti predviđeno je kažnjavanje do pet godina zatvora", rekao je načelnik pres-službe policije Minska Aleskandar Lastovski.

RIA Novosti prenijele su izvještaj bjeloruske državne TV da je identifikovano 10 od 12 žrtava.