Svijet
0

Pritvoreno 14 osoba zbog malverzacija u vezi sa zaštitom Venecije od poplava

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Talijanska policija je u petak smjestila 14 osoba u kućni pritvor u sklopu velike istrage o navodnoj korupciji u vezi sa ugovorima za izgradnju barijere za zaštitu Venecije od poplava.

Među pritvorenima je i Giovanni Mazzacurati, direktor konzorcija koji je gradio dugo odgađani multimilionski projekt, zajedno s nekoliko sadašnjih članova konzorcija i izvođača. On je osumnjičen za "narušavanje" javnog tendera za izgradnju i favoriziranje određene kompanije, saopćila je policija.

Jedan dio istrage fokusiran je na izdavanje računa za posao koji nikad nije završen. Finansijska policija je organizovala desetke racija u Veneciji i drugim dijelovima Italije, a pod istragom je blizu 100 ljudi.

Venecija je 2003. počela izgradnju mobilnih barijera na ušću svoje lagune za zaštitu grada od podizanja nivoa mora i fenomena "visoke vode" uzrokovanog strujama i plimom koja dovede do poplava u gradu svake godine.

Projekt košta 5,4 milijarde eura, a planirano je da bude završen 2014. godine. Barijere će ležati na dnu mora i bit će podignute da blokiraju protok plime kad se podigne nivo vode.