Belgija
0

Pritvor za šest osoba zbog al-Qaide

FENA
Belgijski sudija izdao je nalog da se u pritvoru zadrži šest od 14 osoba uhapšenih pod sumnjom da su povezani s Al- Qaidom.

Među uhapšenima je i žena koja je otvoreno širila ekstremističku propagandu putem interneta. Malika El Arud je udovica jednog od dva muškarca koji su ubili antitalibanskog afganistanskog pobunjeničkog lidera Ahmada Šaha Masuda, 2001. godine, dva dana prije terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra.

Malika je dobro poznata sigurnosnim zvaničnicima kao propagandista na militantnim islamističkim web-sajtovima, međutim ona negira bilo kakvu umješanost u bombaške napade ili u bilo šta što ima veze s oružjem.

Kako podsjeća u subotu Reuters, Malika je u maju, u intervjuu "New York Timesu", rekla da njena uloga nije da postavlja bombe.

"To je smješno. Ja imam oružje, a to je pisanje i govor. To je moj džihad. Puno toga se može uraditi s riječima. Pisanje je isto tako bomba", kazala je ona.

Malika i pet muškaraca, starosti od 20 do 30 godina, optuženi su da pripadaju terorističkoj organizaciji, za šta mogu dobiti kazne do 10 godina zatvora.

Svi oni imaju belgijsko državljanstvo i moraju da se pojave pred sudom u roku od pet dana, a njihov pritvor tada može biti produžen na još mjesec dana.

Istraga navodi da je Malikin suprug Moez Garsalui, koji nije među uhapšenima, omogućio kontakt između grupe i visokih aktivista Al-Qaide.

Istražitelji su saopćili da su istragu započeli prije više od godinu dana, tokom koje su dobili uvid u "belgijski ogranak Al-Qaide" i putovanja brojnih aktivista u Afganistan ili Pakistan radi učestvovanja u borbama ili obuci.

Belgijske vlasti su, nekoliko sati prije početka samita lidera EU-a u Bruxellesu, privele 14 osoba, od kojih je jedna planirala samoubilački napad, a zvaničnici su rekli da ne znaju šta je bila planirana meta.