Financial Times
0

Pritisak EU-a na Češku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dopisnik Financial Timesa u Bruxellesu ističe da je gotovo potpuno izvjesno da će poljski predsjednik staviti svoj potpis na Lisabonski ugovor, čime će biti okončan proces njegove ratifikacije u toj zemlji.

Evropski zvaničnici zato će najveći pritisak izvršiti na Češku. Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i premijer Švedske, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, Fredrik Reinfeldt, već će u srijedu razgovarati sa češkim premijerom Janom Fischerom u pokušaju da ustanove kolike su šanse da vlasti u Pragu do kraja godine usvoje Lisabonski ugovor.

Češki parlament je podržao Ugovor, ali predsjednik Vaclav Klaus je tokom vikenda rekao da ga neće potpisati sve dok se Ustavni sud ne odredi po pitanju žalbe koju su uložila sedamneastorica evroskeptičnih senatora.

Ako presuda bude pozitivna, dodao je Klaus, on neće nastojati da potopi Ugovor odlaganjem potpisivanja do izbora u Velikoj Britaniji, koji moraju da se održe najkasnije do juna iduće godine, kada bi konzervativci mogli da dođu na vlast.

A oni bi, primjećuje Financial Times, mogli da raspišu referendum, čime bi Lisabonskom ugovoru najvjerovatnije bio zadat smrtni udarac, prenosi BBC.