Angela Merkel
0

Pristup širokopojasnom internetu za svakog Nijemca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se na susretu predstavnika politike i informatičko-telekomunikacijske industrije u četvrtak u Darmstadtu da se u roku od tri godine svakom Nijemcu omogući pristup širokopojasnom internetskom priključku, a od poboljšanja mreže gospodarstvo očekuje novih 250.000 radnih mjesta.

"Gospodarsku stagnaciju moramo iskoristiti za poboljšanje infrastrukture i stvaranje širokopojasne internetske mreže u svakom kutku Njemačke", rekla je Merkel na trećem redovitom tzv. IT samitu predstavnika informatičke branše i političara.

Prije nje je savezni ministar gospodarstva Michael Glos naglasio da treba izgraditi širokopojasnu mrežu kao uvjet za ulaganja u informatičku industriju.

"Želim stvoriti jednake uvjete za grad i selo što se tiče informatičke industrije", rekao je Glos. Naglasio je da je sofisticiranu industriju moguće privući jedino dobro razvijenom infrastrukturom, odnosno širokopojasnim pristupom internetu i u najudaljenijim dijelovima zemlje. Glos je najavio da je jedan od prioriteta savezne Vlade postizanje dogovora o jedinstvenoj regulaciji telekomunikacijskog prometa u zemlji koji je još podijeljen na savezne pokrajine.

"Već ćemo sljedeće godine početi pregovore sa saveznim pokrajinama kako bi što prije uklonili birokratske zapreke polaganju optičkih kabela za širokopojasni internet", rekao je Glos.

Predsjednik poslovodnog odbora Deutsche Telekoma Rene Obermann također je potvrdio da je uklanjanje birokratskih zapreka osnovni uvjet za ulaganja u telekomunikacijsku mrežu u Njemačkoj.

"Dosadašnja prekomjerna regulacija telekomunikcijskog tržišta jedna je od osnovnih zapreka ulaganju", rekao je Obermann.

Predsjednik Udruge poduzetnika u informatičkoj branši BITCOM-a August-Willhelm Scheer smatra da bi proširenjem širokopojasne internetske mreže u Njemačkoj moglo nastati novih 250.000 radnih mjesta i to posebice za one građane koji iz raznih razloga mogu raditi samo kod kuće. Tomu bi mogla pridonijeti i skorašnja digitalizacija osobnih isprava koja će omogućiti internetsku identifikaciju.

U Njemačkoj oko 1,3 miliona djelatnika zaposleno u informatičko-telekomunikacijskoj djelatnosti.