Svijet
0

Priština: U petak počinje predizborna kampanja na Kosovu

FENA
Kampanja za kosovske parlamentarne i općinske izbore počinje službeno u petak, no političke stranke već su najavile svoje kandidate i počele s predizbornim aktivnostima.

Izbori koji će se održati 17. studenoga, četvrti su od 1999. godine kad je Kosovo stavljeno pod upravu UNMIK-a.

Za sudjelovanje u izborima prijavilo se 97 političkih stranaka, udruga i neovisnih kandidata, kao i stranaka manjinskih zajednica među kojima su i neke srpske.

Demokratska partija Kosova predstavila je već svog predsjednika Hashima Thaqia kao kandidata za budućeg premijera Kosova a on sam je obećao da će njegova stranka uvesti Kosovo u "europsku obitelj".

Za dužnost premijera kandidirao se i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, haški optuženik. Član te stranke je i sadašnji premijer Agim Ceku.

Svoj izborni program u srijedu je predstavio i najbogatiji Albanac Begjet Pacolli, predsjednik Nove Alijanse Kosova (Alijanse Kosova e Re-AKR). On je obećao da ukoliko njegova stranka pobijedi na izborima Kosovo više neće biti poznato kao najsiromašnija zemlja regije već će biti država "vrijednosti i zakona".

On je obećao da će njegova stranka osigurati milijardu i 800 milijuna eura u državnom proračunu za 2009. godinu. Sada proračun Kosova iznosi oko 600 milijuna eura. Pacolli je rekao da ne želi biti premijer već predsjednik Kosova, za dvije godine kad sadašnjem predsjedniku Fatmiru Sekdiuu istječe mandat.