Svijet
0

Priština: Sve češće izjave o rješenju za Kosovo izvan UN-a

FENA
Rusko blokiranje Vijeća sigurnosti u donošenju odluke o statusu Kosova izazvalo je međunarodne čimbenike i kosovske dužnosnike i političare da sve češće govore o traženju rješenja izvan Vijeća sigurnosti.

Posebni izaslanik ministarstva vanjskih poslova Portugala, zemlje koja će predsjedati EU-om u drugoj polovini godine, veleposlanik Antonio Tanger Correa izjavio je u četvrtak u Prištini da "ima i drugih mogućnosti za rješavanje statusa Kosova ako se to pitanje ne može riješiti u Vijeću sigurnosti UN-a".

"Nemojte se razočarati zbog toga što nema rezolucije Vijeća sigurnosti. Ne mislim da je to katastrofa. Naprotiv, imamo rješenje i vrlo brzo ćemo ga usvojiti u sklopu Kontaktne skupine", rekao je Correa poslije sastanka s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom.

On je kazao da je Portugal opredijeljen za rješavanje statusa Kosova i istaknuo da su predsjednik, premijer i ministar vanjskih poslova njegove zemlje vrlo angažirani u tom procesu.

On je izjavio da je u sklopu Kontaktne skupine dogovoreno kratko razdoblje za pregovore kojima bi dvije strane mogle naći neko rješenje.

Veleposlanik Correa najavio je da će sljedećeg tjedna ministri vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu raspravljati o Kosovu i odlučiti o daljnjim koracima.

"Međutim, moramo iskoristiti sve mogućnosti dijaloga. Rekao bih da je to posljednji pokušaj za postizanje dogovora, rješenje se mora pronaći i bolje je to učiniti što prije", kazao je on.

Predsjednik oporbene Reformističke partije- ORA i èlan kosovskog pregovaračkog tima Veton Surroi izjavio je u četvrtak da Skupština Kosova treba prije katoličkog Božića proglasiti neovisnost Kosova.

Surroi je na konferenciji za novinstvo rekao kako je jasno da se utvrđivanje statusa u Vijeću sigurnosti teško može ostvariti te da je na međunarodnoj zajednici da utvrdi rok do kojeg treba riješiti pitanje statusa Kosova.

On je posebice istaknuo važnost stalne suradnje kosovske strane s međunarodnom zajednicom.