Svijet
0

Priština: Srbi pozvani na bojkot izbora na Kosovu

FENA
Zajednica srpskih općina i naselja na Kosovu pozvala je u petak sve Srbe i ostale nealbance da ne izađu na izbore zakazane za 17. novembra jer je svrha tih izbora stvoriti "još jednu albansku državu na Balkanu", javljaju srpski izvori sa sjevera Mitrovice.

Od državnih tijela Srbije očekuje se da prema svima koji se ogluše o njihov poziv na bojkot "albanskih separatističkih izbora" primijene određene sankcije", navodi se u zaključcima sjednice Zajednice srpskih općina održane u petak na sjeveru Mitrovice.

U zaključcima, koje je potpisao predsjednik Zajednice Marko Jakšić, navodi se da su sankcije "jedino logične i ispravne", jer se ne može očekivati da srbijanska država osigura plaće i beneficije, a da se "pojedinci izlaskom na albanske izbore angažiraju u razgradnji države i stvaranju još jedne albanske države".

Zajednica u cijelosti podržava stajalište srbijanskog predsjednika i premijera Borisa Tadića i Vojislava Koštunice kao i Srpske pravoslavne crkve, po kojima ni parlamentarni ni općinski izbori na Kosovu za Srbe nisu ni prihvatljivi ni obvezujući za Srbe, naveo je Jakši, koji je i zastupnik Demokratske stranke Srbije.

Ta stranka, čiji je predsjednik Vojislav Koštunica, pozvala je Demokratsku stranku i stranku G17 plus da ne vode politiku duplog kolosijeka u vezi s kosovskim izborima, jer su te stranke "javno protiv", a istodobno kroz različite skupine građana prijavljuju svoje kandidate za kosovske izbore.

Zajednica je pozvala kosovske Srbe s Kosova da sudjeluju samo na najavljenim lokalnim izborima na razini cijele Srbije, čiji je sastavni dio i Kosovo, jer će tako još jednom "iskazati bezrezervnu predanost svojoj državi".

Srbi sa sjevera Kosova također su poručili da će "san o neovisnom Kosovu ostati samo san".