Svijet
0

Pristaše Hameneija vode na izborima u Iranu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Lojalisti iranskog vrhovnog vjerskog vođe Alija Hameneija dobili su više od 75 posto mjesta u parlamentu na izborima koji su se održali u petak.

Ovi izbori su uveliko smanjili izglede predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, prenio je Reuters u nedjelju.

Rezultati izbora u petak, koje su reformisti osudili, neće imati veliki utjecaj na iransku vanjsku politiku uključujući nuklearni spor s zapadnjačkim silama.

Međutim, dat će taboru vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija značajnu prednost na predsjedničkim izborima 2013. godine. Poraz pristaša Ahmedinedžada će najvjerovatnije narušiti autoritet predsjednika, koji je osporavao najviši stepen vlasti koju ima vrhovni vjerski vođa u iranskoj višeslojnoj hijerarhiji.

Više od 90 posto glasačkih listića je prebrojeno, a očekuje se da će sljedbenici Hameneija dobiti više od tri četvrtine od 290 mjesta u Madžlisu (parlamentu).

U utrci za 30 mjesta u prestolnici Islamske Republike Teheranu, nezvanični izvještaj pokazuje da su Hameneijeve pristaše zauzele 19 mjesta, a ostala mjesta pristaše Ahmedinedžada.

Prohameneijevi kandidati ubjedljivo su pobjedili u šiitskim svetim gradovima Kom i Mašad, a blagu prednost su imali u drugim većim pokrajinskim gradovima kao Isfahan i Tabriz, gdje je više od 90 posto glasača podržalo Ahmedinedžada na parlamentarnim izborima 2009. godine.

Čak i u ruralnim predjelima, koja su bila uporišta Ahmedinedžadovih pristaša i njegove populističke grane nesvećenskog nacionalizma, Hameneijevi lojalisti dobili su više od 70 posto mjesta.

Nezavisni kandidati i žene kandidati prošli su relativno dobro u mnogim pokrajinskim gradovima. Zvanični rezultati izbora biti će objavljeni u ponedjeljak.