Svijet
0

Pristalice i protivnici ukrajinske vlade održali proteste na Krimu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U glavnom gradu Krima Simferopolu u Ukrajini okupilo se oko 500 pristalica ukrajinske vlade.

Okupljeni su održali proteste ispred komande pomorskih snaga Ukrajine kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo slanjem ruskih trupa u taj dio Ukrajine.

Prema riječima okupljenih, povremeno su zabilježene verbalni sukobi između proukrajinskih i proruskih pristalica.

U Autonomnoj Republici Krim 27. februara 2014. godine naoružane jedinice u vojnim uniformama bez nacionalnog simbola okupirale su zgradu Parlamenta i Predsjedništva. Kasnije je utvrđeno da su vojnici u uniformama bez nacionalnih obilježja, koji su opkolili postrojenja sigurnosnih snaga Ukrajine, zapravo ruski vojnici.

Kako u Autonomnoj Republici Krim živi skoro 60 posto ruskog stanovništva i govori se ruski jezik i Parlament sastavljen od većine ruskih predstavnika.

Nakon što su Parlament 27. februara 2014. godine okupirale naoružane grupe, za koje se kasnije ispostavilo da se radi o ruskim vojnicima, u Parlamentu su počeli sastanci o budućnosti Krima.

Na sjednici je jednostrano izabran novi predsjednik Parlamenta i premijer, no prema ukrajinskim zakonima za ljude koji se postavljaju na određene funkcije, referendum i mnoge druge odluke, potreban je glas i vlade u Kijevu.

Zbog toga ukrajinska vlada odluke koje nakon 27. februara usvaja parlament u Krimu navodi kao jednostrane.