Scotland Yard
0

"Printer" iz Jemena trebao eksplodirati nad SAD-om

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bomba u poštanskom paketu, koja je otkrivena prošlog mjeseca u britanskoj zračnoj luci East Midlands trebala je biti detonirana iznad istočne obale SAD-a.

Scotland Yard je u saopćenju naveo kako forenzički dokazi pokazuju da je uređaj, izvorno poslan iz Jemena preko Koelna, bio namješten za aktiviranje u vrijeme kada je avion trebao biti iznad teritorija SAD-a.

"Forenzička ispitivanja pokazala su da je uređaj trebao biti aktiviran u 10.30 sati, po britanskom ljetnom vremenu, u petak 29. oktobra. Da uređaj nije uklonjen iz aviona, aktiviranje se moglo dogoditi tokom leta iznad istočne obale SAD-a", navodi Scotland Yard, kako prenose američki mediji.

Američke i britanske vlasti rekle su da su jedva spriječile zavjeru terorista iz Jemena koji su dvije snažne bombe s plastičnim eksplozivom PETN skrili u toner za printer i uputili dostavom firmom UPS i FedEx na adrese u Chicagu. Jedna je bomba pronađena u East Midlandsu, a druga je otkrivena u objektu FedExa u Dubaiju.

Glasnogovornik Bijele kuće Nicholas Shapiro zahvalio je britanskim dužnosnicima na pomoći, nazivajući ih "vrlo profesionalnima".

Pohvalio je napore obavještajnih i policijskih službi Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i SAD-a.

Vlasti će nastaviti raditi zajedno "na suzbijanju prijetnje koju predstavlja Al-Qaida Arapskog poluotoka, rekao je Shapiro. Vlasti su ranije pretpostavljale da su bombe trebale eksplodirati kada stignu na adrese sinagoga u Chicagu, ali su britanski istražitelji utvrdili da su mogle eksplodirati puno ranije, šest ili sedam sati nakon polaska iz Velike Britanije, kada bi avion bio iznad istočne obale SAD-a.