Svijet
0

Princ Naruhito: Princeza Masako se sporo oporavlja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanski krunski princ zatražio je od javnosti da bude strpljiva dok se njegova supruga oporavlja od depresije, tvrdeći kako će joj trebati vremena da povrati samopouzdanje prije nego što u potpunosti preuzme svoje zvanične dužnosti.

Naruhito, nasljednik japanskoga drevnog trona hrizantema, izjavio je da se njegova supruga princeza Masako oporavlja sporo i da još nije spremna preuzeti obavezu zvaničnog pojavljivanja te druge dužnosti, javio je AP.

Masako (43), povukla se praktično sa svih javnih dužnosti prije četiri godine nakon što joj je dijagnosticirana stresom izazvana bolest nazvana "poremećaj prilagođavanja".

"Mislim da je Masako, iako postepeno, bolje nego prije godinu dana", izjavio je krunski princ na konferenciji za novinare uoči njegovog 47. rođendana, čiji su transkripti objavljeni u petak.

Pripadnici stranih medija isključeni su s konferencije, koja je ograničena na malu grupu japanskih novinskih i TV novinara.

"Ono što je sada važno jeste da proširi svoje aktivnosti i stekne samopouzdanje", izjavio je princ.

Masako, bivša diplomatica dobrog izgleda koja se obrazovala na Harvardu i Oxfordu, i Naruhito vjenčali su se 1993. Nakon što je imala spontani pobačaj u 1999., ona je rodila kćerku Aiko u 2001.

Bez ostalih muških nasljednika u generaciji nakon Naruhita, rođenje Aiko pokrenulo je inicijative na izmjenama carskog zakona kako bi se dopustilo da žensko preuzme tron nakon očeve smrti.

Ti su napori, međutim, ostavljeni postrani nakon što je supruga Naruhitovog mlađeg brata rodila sina.

Naruhito je odbio komentirati šta misli treba li zakon izmijeniti.