Svijet
0

Princ Harry ipak ne ide u Irak

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Princ Harry, treći po redu nasljednik britanskog trona, neće biti poslan u Irak, nakon što su vojni zapovjednici odlučili da njegov odlazak predstavlja isuviše veliku prijetnju po njega i vojnike iz njegova puka, saopćilo je britansko ministarstvo odbrane.

U saopćenju ministarstva se navodi kako prijetnje određenih pobunjeničkih grupa da bi princ Harry mogao biti meta otmičara čine njegov vojni angažman u Iraku previše rizičnim.

"Odlučio sam da je rizik po princa Harryja isuviše veliki", izjavio je načelnik generalštaba britanske vojske sir Richard Danat i dodao da Harryjev angažman predstavlja rizik i za ostale vojnike pod njegovim uapovjedništvom.

U saopćenju iz Clarence Hausa, rezidencije princa Charlsa, ističe se Harryjevo razočarenje što "on neće moći otići sada u Irak sa svojim vojnicima kao što se nadao".

"On u potpunosti razumije tešku odluku generala Danata i ostaje posvećen svojoj vojničkoj karijeri", stoji u saopćenju.

Princ Harry (22) mlađi oficir u britanskoj vojsci, trebalo je da u idućim sedmicama bude poslan sa svojim pukom u Basru, grad na jugu Iraka, podsjetio je Reuters.

Harry je u više navrata govorio da želi otići u Irak zajedno sa svojim ljudima, ali su zvaničnici ministarstva odbrane izražavali bojazan ističući da bi princ mogao postati meta pobunjenika i na taj način dovesti u opasnost i sebe i vojnike.