Svijet
0

Primjena ZERP-a od danas i za članice EU-a

FENA
Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) na Jadranu od danas se primjenjuje i na članice EU-a jer je na snagu stupila odluka Hrvatskog sabora iz prosinca prošle godine po kojoj se ZERP na članice EU-a počinje primijenjivati najkasnije 1. siječnja 2008.

Četiri godine pošto je Sabor proglasio ZERP (primjena je počela godinu dana poslije, u listopadu 2004.) i nakon nekoliko odgoda njegove primjene za članice EU-a, ZERP se počinje primjenjivati automatizmom jer novi, šesti saziv Hrvatskog sabora još nije konstituiran, a hrvatska Vlada kao tehnička nije poduzela nikakve mjere kojima bi mijenjala saborsku odluku.

Iako je bilo parlamentarnih inicijativa i zahtjeva da Hrvatska svoju jurisdikciju na Jadranu proširi proglašenjem isključivoga gospodarskog pojasa, Hrvatski je sabor 3. listopada 2003. prihvatio prijedlog Vlade Ivice Račana i donio Odluku o proglašenju ZERP-a, koji se počeo primjenjivati za 12 mjeseci, ali ne i za članice EU-a.

Tom je odlukom propisano da je ZERP morski prostor u kojem sve države uživaju međunarodnim pravom zajamčene slobode plovidbe, preleta, polaganja podmorskih kabela i cjevovoda i druge međunarodnopravno dopuštene uporabe mora. Taj pojas obuhvaća morski prostor od vanjske granice teritorijalnog mora do crte razgraničenja, odnosno sredine.

Sabor je tada proglasio i sadržaje isključivoga gospodarskog pojasa koji se odnose na suverena prava istraživanja i iskorištavanja, očuvanja i gospodarenja živim prirodnim bogatstvima voda izvan vanjske granice teritorijalnog mora, te jurisdikciju glede znanstvenog istraživanja mora i zaštite i očuvanja morskog okoliša.

Potkraj listopada 2004. Ministarstvo vanjskih poslova notificiralo je Tajništvu UN-a širenje hrvatske jurisdikacije na Jadranu, u skladu sa saborskom odlukom.

Sabor je lani sredinom prosinca, na prijedlog Vlade, odlučio da će se ZERP i za države članice EU-a primijeniti najkasnije 1. siječnja 2008., odbivši prijedloge HSS-a i SDP-a da se ZERP aktivira odmah te HSP-ov da se odmah proglasi gospodarski pojas.