Svijet
32

Primirje u Ukrajini stupilo na snagu

Piše: E. F.
Ukrajina (Foto: EPA)
Ukrajina (Foto: EPA)
Iako se u jutarnjim satima u nedjelju dogodilo nekoliko izoliranih incidenata sa obje strane, primirje na istoku Ukrajine između vladinih snaga i proruskih pobunjenika koje je u ponoć stupilo na snagu uglavnom se poštuje.

Primirje koje je stupilo na snagu u ponoć u skladu s dogovorom iz Minska, zapravo je prva etapa mirovnog plana čiji je cilj okončati sukob u kojem je dosad poginulo više od 5.500 ljudi u deset mjeseci.

Ukrajinske snage javile su u nedjelju ujutro o napadu iz minobacača na svoje položaje u području Luhanska. Pobunjenici su kazali da su ukrajinske snage otvorile vatru na području Dabalceva.

Povremeni pucnji iz automatskog oružja mogli su se čuti tokom noći u Donjecku, javlja Huffington post.

Samo nekoliko sati prije nego je nastupilo primirje, borbe su bjesnjele u blizini Debalceva.

Sporazum koji je u četvrtak postignut u Minsku nakon maratonskih pregovora između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske predviđa da Kijev i pobunjenici u roku od dva dana nakon što primirje stupi na snagu počnu povlačiti teško naoružanje s bojišnice. Primirje previđa i stvaranje neutralne tampon-zone.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski Porošenko, francuski Francois Hollande i kancelarka Merkel trebali bi u nedjelju dati prvu ocjenu o poštivanju primirja.