Sudan
0

Primirje s pobunjenicima stupilo na snagu u ponoć

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudanski predsjednik Omar Hassan al-Bashir potpisao je u utorak u Dohi primirje s najmoćnijom pobunjeničkom skupinom u Darfuru - Pokretom za pravdu i jednakost (JEM).

Čelnik JEM-a Halil Ibrahim rekao je da primirje, koje stupa na snagu u noći s utorka na srijedu, predstavlja "važan korak", ali je upozorio da put ka miru zahtijeva strpljenje i konsenzus obiju strana u sukobu, javio je Associated Press.

Dogovor o prekidu vatre trebalo bi da predstavlja uvod u otvaranje političkih pregovora za potpuno okončanje sukoba u ovoj zemlji.

Njegovom potpisivanju pridonijelo je i poboljšanje odnosa između Sudana i susjednog Čada, koji su se prethodno međusobno optuživali za pružanje podrške pobunjeničkim skupinama.

Na skupu u prijestolnici Katara u utorak je najavljeno je da će se ustanoviti fond za razvoj Darfura u vrijednosti 1,5 milijardi dolara.

Pripadnici JEM-a i Sudanske oslobodilačke vojske (SLA) pobunili su se 2003. godine protiv vlade optužujući je da zapostavlja njihovu regiju i nearapsko stanovništvo, a favorizira Arape.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, tokom sedmogodišnjih sukoba poginulo je oko 300.000 ljudi, a više od dva i po miliona raseljeno.