Svijet
9

Uznemirujuće / Prilikom rastjerivanja desničara u Briselu jedna žena pregažena autom

Klix.ba
U subotu poslijepodne oko 400 demonstranata, uglavnom pripadnika krajnje desnice, našlo se u briselskom naselju Molenbeek.

Protesti koji su bili usmjereni protiv muslimanskog stanovništva spomenutog dijela glavnog grada Belgije ubrzo su razbijeni djelovanjem policije i specijalnih snaga sigurnosnti. Ipak, tokom procesa osiguravanja Molenbeeka desio se krvav incident.

Naime, osobe u automobilu koji je naišao na policijsku blokadu odbile su zaustaviti i napustiti vozilo čak i nakon što je u njih upereno oružje specijalne policije u civilu. Umjesto zaustavljanja, vozač se dao u bijeg prilikom čega je udario i doslovno pregazio ženu koja se našla na putu.

Prilikom cijelog događaja, njegov suvozač je neometano snimao dešavanja svojim mobilnim telefonom. Prema posljednjim informacijama, obje osobe iz automobila su privedene, dok je unesrećenoj ženi prva pomoć pružena u najbližoj bolnici.

Nije poznat motiv bijega počinitelja za koje je potvrđeno da su stanovnici Molenbeeka kao niti zdravstveno stanje povrijeđene žene muslimanke koja je pretrpjela ozbiljne povrede.

Naselje Molenbeek je od 22. marta česta meta desničarskih napada s obzirom da je tu kovan proces koji je naposljetku doveo do napada na briselski aerodrom. Naselje je poznato po velikom broju muslimanskog stanovništva koje čini dvije petine građanstva.

U subotnjoj akciji policija je privena više od stotinu desničara.