Svijet
0

Prilike za mir na Bliskom istoku kad je najsumornije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nove prilike za mir na Bliskom istoku često se pojavljuju upravo u trenutku kada je situacija u regiji najsumornija, piše u četvrtak autor uredničkog komentara u The Timesu.

Napetost tada raste i sve se više govori o ratu, ali se nakon promjene političkog kaleidoskopa pojavi neki sasvim novi obrazac, što potvrđuje gomila inicijativa koje sada stižu iz Izraela.

Premijer Ehud Olmert u srijedu je potpisao sporazum o primirju s Hamasom i pozvao Liban da počne mirovne pregovore.

Istovremeno se saznaje da indirektni pregovori Izraela i Sirije u Turskoj tako dobro napreduju da bi čak moglo doći do prvih direktnih razgovora premijera Olmerta i predsjednika Bashara al-Asada.

Sve to se događa u trenutku u kojem je Ehud Olmert u velikim nevoljama i možda želi odvratiti pažnju s brojnih političkih problema s kojima je suočen, no, zaključuje uvodničar Timesa, činjenica je da on konačno pokušava postići neki napredak na vanjskopolitičkom planu.

Dnevnik The Guardian napominje kako bi bilo naivno predviđati da će na Bliskom istoku ubrzo zavladati mir samo zato što su Izrael i Hamas sklopili sporazum o prekidu vatre.

Hamas, koji je potpuno izoliran otkako je od Palestinske samouprave prije godinu dana preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, ovim je sporazumom povećao svoj politički kredibilitet. Islamisti se tako prvi put pojavljuju kao partneri.

S druge strane, palestinski predsjednik Mahmud Abbas, koji je slijedio američko-izraelsku politiku, nema se čime pohvaliti. Jedinstvo bi dovelo Palestince u mnogo bolji položaj u pregovorima s Izraelom.

Mali korak napravljen u Gazi mogao bi, dakle, imati značajne posljedice, mada nas iskustvo uči, ističe Guardian, da s takvim nadama treba biti vrlo oprezan.