Španija
0

Prijevremeni izbore u Kataloniji zbog polemike o nezavisnosti

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U španskoj autonomnoj pokrajini Kataloniji, uslijed polemika oko nezavisnosti, bit će održani prijevremni izbori.

Na današnjoj raspravi, koja je počela danas u Skupštini autonomne pokrajine Katalonije, trajat će tri dana, predsjednik autonomne pokrajine Katalonija Artur Mas susreo se sa savjetnicima Vlade, te saopštio da će prijevremeni opšti izbori u Kataloniji biti održani u nedjelju 25. novembra ove godine.

Hiljade ljudi protestovalo je 11. septembra, kada je obilježen zvanični nacionalni praznik Katalonije, gdje su zahtijevali nezavisnost Katalonije.

Mas je istakao da su oni nosili transparente na kojima je pisalo "Kataloniji je potrebna velika vjera", te dodao da se u vanrednim okolnostima, donose vanredne odluke.

"Novi period zahtijeva novo zakonodavstvo. U doba kad treba poduzeti rizik katalonski narod će, u ovom procesu, odlučiti ko će sanžno upravljati njihovom državom", rekao je on.

Zbog problema uzrokovanih ekonomskom krizom, Katalonija se mora odvojiti od Španije i postati nezavisna država, zagovara se u mišljenju CIU, te se dodaje da, nakon prijevremenih izbora, mora postojati nova politička mapa koja će voditi Kataloniju.

Na posljednjim izborima u Kataloniji u novembru 2010. godine, sa predsjednikom Arturom Masom na čelu, najveća katalonska koalicija Orijetnacije i jedinstva (CIU) osvojila je 46 odsto glasova, te 135 poslaničkih mjesta u Skupštini autonomne pokrajine Katalonija, te ušla u vlast.

Zbog ekonomske krize u Španiji, u autonomnim pokrajinama Baskija i Galicija takođe će biti održani prijevremeni izbori 21. oktobra.