Sjeverna Koreja
0

Prijetnje 'plamenom bujicom nuklearne odmazde'

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja najavila je u četvrtak proširiti svoj nuklearni arsenal i upozorila "plamenom bujicom nuklearne odmazde" u slučaju svakog američkog napada, dok režim obilježava izbijanje korejskog rata 1950. u jeku povišenih napetosti.

Godišnjica se u četvrtak obilježava dan nakon što je američka mornarica pratila sjevernokorejski trgovački brod za koji sumnja da prevozio oružje i time kršio rezoluciju UN-a kojom se kažnjava nuklearna proba Sjeverne Koreje izvedena 25. maja, a očekivanja su porasla da bi Sjever mogao testirati kratkometni ili srednjometni projektil u narednim danima.

Državne novine u Pyongyangu objavile su duge uvodnike u kojima optužuju SAD za invaziju na njihovu zemlju 1950. i da traže priliku da je napadnu ponovo. U uvodnicima se navodi kako je sjevernokorejski rad na razvoju atomskog naoružanja opravdan radi samoodbrane, prenosi u četvrtak AP.

Sjever "nikada neće odustati od svog nuklearnog odvraćanja i dodatno će ga jačati sve dok Washington zadržava neprijateljski stav", javile su najtiražnije sjevernokorejske novine Rodong Sinmun.

U odvojenom komentaru, Rodong je kritikovao nedavno američko obećanje da će braniti Južnu Koreju nuklearnim oružjem, tvrdeći da ono "traži katastrofalnu situaciju u kojoj bi se desila 'plamena bujica nuklearne odmazde' širom Južne Koreje".

Minju Joson, druge državne novine, javile su da bi SAD trebale povući svoje vojnike i povući svoju "neprijateljsku" politiku prema Sjeveru, tvrdeći da su to "ključevi rješenja pitanja korejskog poluostrva".

Vezani članci