Sjeverna Koreja
0

Prijetnje nuklearnim oružjem SAD-u i Južnoj Koreji

FENA
Sjeverna Koreja je u nedjelju zaprijetila nemilosrdnom akcijom protiv SAD-a i Južne Koreje ako zažive sankcije protiv ovog komunističkog režima, dok se očekuje dolazak američkog poslanika u regiju koji bi trebalo da dogovori provedbu sankcija.

Upozorenje Sjeverne Koreje dolazi uoči zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje koja će se provesti uponedjeljak a koju Sjeverna Koreja vidi kao pripreme za invaziju, dok SAD i Sjeverna Koreja tvrde da će se vježbati samo obrambeni manevri.

„Ukoliko će američki imperijalisti i Lee Myung-bakova grupa ugroziti Sjevernu Koreju nuklearnim bombama, ona će im odgovoriti nuklearnim oružjem“ stoji u saopćenju vojske sjevernog režima a u kojem se obraća predsjedniku Južne Koreje, prenio je Dnevnik.hr.

Na Korejskom poluotoku tako i dalje traju zategnuti odnosi usprkos dvjema gestama dobre volje koje su davale nadu u suprotno: puštanje dviju američkih novinarki i južnokorejskog radnika.

SAD ima u Južnoj Koreji 28.500 vojnika koji pružaju podršku miru u podijeljenom području zajedno s 670 hiljada južnokorejskih vojnika.

S druge strane, Sjeverna Koreja broji 1,2 miliona vojnika, ali koji svojom vojnom tehnologijom nisu dorasli američkoj.

Dvije Koreje vuku političke nesuglasice i krizne odnose još iz rata 1950.-1953. godine, kada je sukob prekinut razgraničenjem na dvije države – komunističku Sjevernu te kapitalističku Južnu Koreju.