Svijet
0

Prijetnja od novih obrušavanja u kanjonu Tare

FENA
Profesor Građevinskog fakulteta u Podgorici dr. Staniša Ivanović rekao je u srijedu da u kanjonu Tare može doći do novih obrušavanja.

Na lokaciji Crna poda u kanjonu Tare, gdje je nedavno došlo do obrušavanja cijelog brda, postoje geološki preduslovi koji su doveli do formiranja odrona, ukazao je Ivanović u izjavi listu "Republika".

"U dubljim dijelovima se nalazi krečnjačka stijena, dok je u gornjem dijelu heterogeni nanos koji je izgrađen od glacijalnih sedimenata, zatim drobinski materijal koji je nastao lomljenjem i terasni sedimenti od pijeska i šljunka, koje je Tara ostavila kada je bila na višim kotama", rekao je on.

Prema Ivanovićevim riječima, ovaj materijal je podložan klizanju, pa mu je dovoljan i "mali faktor provokacije" da bi došlo do klizišta.

On smatra da je neposredan povod za aktiviranje klizišta ipak novijeg datuma i ukazuje na mali odron, maja prošle godine, kada se kamena gromada obrušila s lijeve strane i pregradila dio desne obale Tare, što je djelimično skrenulo maticu i podrilo lijevu obalu.

"Upravo to podrivanje i gubljenje oslonca dovelo je do odrona", tvrdi prof. Ivanović. "Klizna masa, koja se sada nalazi u Tari, po svojim fizičko-mehaničkim svojstvima nije takvog sastava da je rijeka ne može odnijeti, a to će značiti nove odrone, upozorava on.

Kao potvrdu te tvrdnje Ivanović navodi činjenicu da je vertikalni odron s lijeve strane udaljen svega tridesetak metra i da će uticaj atmosferskih padavina omogućiti i bez nastalog podrivanja da se i u gornjem dijelu stvore klizišta.

On je kazao da se sanacija mora hitno uraditi, odnosno da još prije inženjersko-geoloških i geomehaničkih ispitivanja i izrade glavnog projekta treba pristupiti interventnim mjerama.