Svijet
0

Prijeti globalna kriza u snabdijevanju hranom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Eksperti predviđaju da će u 2011. godini doći do globalne krize u snabdijevanju hranom i rekordnih cijena nekoliko osnovnih životnih namirnica, kao i da će uvoz hrane prevazići rekordni obrt veći od hiljadu milijardi dolara, zabilježen u 2008. godini, prenosi dnevnik "Financial Times".

Prije svega, poskupiće ključne žitarice - pšenica, kukuruz, ječam, dok će u nešto manjoj mjeri doći do poskupljenja riže.

Razloge za to "Financial Times" vidi u problemima u snabdijevanju tržišta izazvanim lošim vremenskim uslovima i pojačanoj potražnji za gorivom biljnog porijekla. 

Stručnjaci prognoziraju da će evropska zajednička valuta opstati, čak i na duge staze, mada će pojedine zemlje eurozone možda odlučiti da je napuste.

"EU će u narednoj godini dozvoliti propast nekih svojih banaka čija su poslovanja mnogo rizičnija nego javne finansije i državni dugovi kojima se Unija bavila tokom cijele 2010. godine, čime će se opredijeliti da pomogne i spasi države članice, umjesto banaka", piše list.

Na planu međunarodnih odnosa, list ne prognozira ujedinjenje dvije Koreje za šta, kako navodi, Kina još nije spremna.

"Financial Times" navodi da će internet stranica WikiLeaks zadržati svoju ulogu, ali ne i monopol koji je imala na objavljivanje izuzetno povjerljivih informacija.
Prema mišljenju eksperata, na tržištu će se uskoro pojaviti nekoliko sličnih sajtova koji će objavljivati povjerljive podatke, baš kao što je poslije pionirskog sajta za slobodno skidanje muzike sa interneta - Napster, uslijedila gomila drugih.