Libija
0

Prijelazno nacionalno vijeće će predstavljati pobunjenike

FENA
Musa Kusa (Foto: BBC)
Musa Kusa (Foto: BBC)
Bivši libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa neće predstavljati pobunjenike ni na koji način na pregovorima u Dohi, već će se predstavnik Prijelaznog nacionalnog vijeća obratiti okupljenima u srijedu sastanku Međunarodne kontakt grupe za Libiju, najavila je agencija AFP.

"On (Kusa) nije povezan s (pobunjeničkim) Prijelaznim nacionalnim vijećem na bilo koji način, niti bilo kako", rekao predstavnik za medije libijskih pobunjenika Mustafa Gerijani, prenijela je agencija AFP.

Nešto ranije je neimenovana glasnogovornica Foreign Officea saopćila da im je poznato da Kusa putuje danas u Dohu da se sastane s katarskim zvaničnicima i drugim libijskim predstavnicima da bi iznio svoje mišljenje pred sastanak Kontakt grupe.

Libijska opoziciona vlada u sjenci obratit će se Međunarodnoj kontakt grupi sutra u Dohi, potvrdio je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero.

"Ne samo da će oni (predstavnici libijskih pobunjenika) biti tamo, iako to treba provjeriti sa Katarcima, već će se, za razliku od Londona, gdje su bili na marginama, oni pojaviti pred Kontakt grupom", rekao je Valero.

Valero je rekao da zvanični Pariz pozdravlja što će libijsko pobunjeničko Prijelazno nacionalno vijeće sutra imati "veću ulogu" na sastanku u Dohi, gdje će, među oko 20 zemalja i međunarodnih tijela, Francusku predstavljati ministar vanjskih poslova Alain Juppe.