Evropska komisija
0

Prijedlog za novi globalni dogovor o klimatskim promjenama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska komisija u srijedu je objavila sveobuhvatni prijedlog za novi globalni dogovor o borbi protiv klimatskih promjena, koji bi se trebao postići na konferenciji UN-a u decembru u Kopenhagenu.

Prema procjenama Komisije, od 2020. godine trebat će uložiti 175 milijardi eura godišnje u borbu protiv klimatskih promjena.

"Borba protiv uzroka i posljedica klimatskog zagrijavanja tražit će znatna privatna i javna ulaganja u predstojećim desetljećima, iako će ta ulaganja koštati manje nego da pustimo da klimatske promjene nastave svoj destruktivni put. Mi predlažemo vjerodostojan financijski paket jer bez financijskih prijedloga neće biti dogovora u Kopenhagenu", izjavio je povjerenik za zaštitu okoliša Stavros Dimas.

Cilj Evropske unije je ograničiti globalno zagrijavanje na manje od dva stupnja Celzijevih u odnosu na predindustrijsko doba jer bi, prema znanstvenim dokazima, povećanje iznad toga bilo opasno, navodi Komisija.

Kako bi se taj cilj dostigao, ispuštanje stakleničkih plinova mora dostići vrhunac prije 2020. godine, a nakon toga se do 2050. godine mora prepoloviti u odnosu na 1990. godinu. Teret u ispunjavanju toga cilja morat će ponijeti i razvijene i zemlje u razvoju.

Razvijene zemlje trebale bi do 2020. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 30 posto, a zemlje u razvoju, osim onih najsiromašnijih, od 15 do 30 posto.

Kako bi se smanjila emisija, "globalne neto investicije mogle bi, prema neovisnim procjenama, narasti na oko 175 milijardi eura godišnje 2020. godine. Više od polovice tog iznosa bit će potrebno u zemljama u razvoju", ističe Komisija.