Evropska komisja
0

Prijedlog za jeftinije slanje SMS-ova u mobilnoj telefoniji

FENA
Korisnici mobilnih telefona u Evropskoj uniji mogu očekivati da će sljedeće ljeto znatno jeftinije plaćati slanje SMS poruka iz inostranstva, navodi se u prijedlogu Evropske komisije koji je utorak predstavljen u Bruxellesu.

Komisija je predložila da se cijena roaminga za slanje tekstualnih poruka od 1. jula 2009. ograniči na 0,11 eura s današnjih prosječnih 0,29 eura, što predstavlja sniženje za 60 posto. Prijedlog je upućen Vijeću i Evropskom parlamentu, koji ga moraju usvojiti da bi stupio na snagu.

"Vrijeme je da pokažemo kako postoji istinski jedinstveno telekomunikacijsko tržište u kojem potrošači mogu koristiti svoje mobilne telefone u svih 27 zemalja članica, a da pritom ne budu kažnjeni kada prijeđu granicu", rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Povjerenica Komisije za telekomunikacije Viviane Reding je istaknula da "37 miliona evropskih turista i 110 miliona poslovnih putnika čekaju trenutak da jedinstveno tržište bez granica počne davati pozitivne učinke na njihove telefonske račune", prenijela je Hina.

Na prijedlog Evropske komisije, u ljeto prošle godine znatno je smanjena cijena razgovora mobilnim telefonima, ali se cijena tekstualnih poruka nije mijenjala.

Osim smanjenja roaminga za tekstualne poruke, Komisija predlaže da obračunska jedinica za trajanje razgovora bude sekunda, a ne više minuta, kako bi se izbjeglo da operateri napuhavaju cijene, zaokruživanjem na više minuta.

Komisijin prijedlog također uključuje smanjenje cijena za surfanje internetom u mobilnoj telefoniji.

Građani EU-a tokom prošle godine poslali su 2,5 milijardi poruka, što je koštalo oko 800 miliona eura. Cijene roaminga za slanje tekstualnih poruka uvelike se razlikuju u zemljama članicama. Na primjer, putnici iz Belgije najskuplje plaćaju roaming - čak 0,75 eura po poruci, dok Francuz plaća slanje poruke iz Italije 0,30 eura.

Komisija je također predložila da se postupno smanjivanje cijene roaminga za telefonske razgovore nastavi do 2012. godine, umjesto do 2010. godine, do kada je prvobitno bilo predviđeno.

Prema tom prijedlogu, cijena minute razgovora mobilnim telefonom ograničila bi se na 0,34 eura za odlazne pozive, a na 0,10 eura za dolazne pozive u inostranstvu. Trenutna cijena je 0,46 za odlazne i 0,22 eura za dolazne pozive.