Svijet
0

Prijedlog o razmjeni teritorije s Palestincima

FENA
Izraelski vicepremijer Haim Ramon predložio je danas razmjenu teritorije s Palestincima, u okviru konačnog mirovnog sporazuma između dvaju naroda. Nikada ranije nijedan izraelski lider nije javno predlagao takav potez.

U slučaju da dogovor bude postignut, mogao bi biti riješen jedan od nekoliko gorućih izraelsko-palestinskih nesporazuma - sudbina jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, okupiranoj u Šestodnevom ratu 1967. godine.

Ramon je istovremeno, u izjavi za izraelski vojni radio, najavio da će Izrael nastaviti izgradnju kuća za jevrejske naseljenike u najvećim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Palestinska strana želi da proglasi nezavisnu državu na čitavom pojasu Gaze i Zapadnoj obali, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Zato ona insistira na prestanku izgradnje naselja na toj teritoriji, uključujući i širenje postojećih zbog prirodnog rasta stanovništva.

Međunarodna zajednica također smatra jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji nelegalnim i preprekom za mir.

Izraelski vicepremijer je danas rekao da se "gradi samo u blokovima naselja koje mi želimo na kraju procesa da vidimo kao dio Izraela", dodavši da Palestinci prihvataju taj stav, ali ne javno.

"Palestinci neće reći da je to dobro, ali nema sumnje da oni shvataju da će na kraju mirovnog procesa blokovi jevrejskih naselja biti pod suverenitetom Izraela, u zamjenu za razmjenu teritorije", kazao je Ramon, predlažući da se što prijje postigne dogovor s Palestincima oko principa razmene.

Tada će, kako on vjeruje, biti jasno gdje Izrael gradi, a gdje ne.

Izrael je nedavno objavio tender za izgradnju više od 300 kuća u jednom jevrejskom kvartu u anektiranom istočnom Jerusalemu, što je izazvalo oštre kritike ne samo Palestinaca i drugih Arapa nego i UN, EU i SAD.

Nedjelju dana prije toga Abas i izraelski premijer Ehud Olmert dogovorili su se na skupu u Anapolisu, SAD, da do kraja 2008. godine postignu sporazum o palestinskoj državi.

Na osnovu takozvane Mape puta ka Bliskom istoku, koju podržava međunarodna zajednica, od Izraela se traži da obustavi svaku izgradnju u jevrejskim naseljima.

Međutim, Izrael ostaje pri stavu da se pod tim ne podrazumijeva izgradnja u istočnom Jerusalemu i namjerava da nekoliko velikih blokova jevrejskih naselja na Zapadnoj obali zadrži pod svojom kontrolom.

Izraelski lideri tvrde da za to imaju odobrenje američkog predsjednika Georgea Busha, koji je u pismu 2005. godine naglasio da se u konačnom mirovnom sporazumu mora imati u vidu realna situacija na terenu.