Svijet
0

Prijedlog Blairu za međunarodne snage na Bliskom istoku

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Bivši britanski premijer Tony Blair, koji je izabran da promovira mir na Bliskom istoku, trebalo bi da razmotri ideju o međunarodnim snagama na palestinskim teritorijama, predložilo je deset ministara EU u pismu koje danas objavljuje „Mond“.

Otvoreno pismo Blairu uputili su ministri deset mediteranskih zemalja EU (Bugarska, Kipar, Španija, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Rumunija i Slovenija) koji su se prošle sedmice sastali u Portorožu.

Inicijativa je potekla od francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera.

Nakon što je Blair otišao s dužnosti britanskog premijera prošlog mjeseca, UN, SAD, EU i Rusija, takozvana četvorka međunarodnih medijatora u sukobu na Bliskom istoku, povjerila mu je dužnost da ponovo pokrene mirovni proces.

U pismu se konstatira neuspjeh mirovnog plana "četvorke" iz 2003. godine i predlaže mogućnost međunarodnih snaga pod kontrolom NATO-a i UN-a.

Ministri EU su naveli da su rizici za ovakvu operaciju veliki i da ove vojne snage mogu da postignu rezultate jedino ako postoji mirovni plan koji bi se zasnivao na međupalestinskom sporazumu.

U pismu se od Blaira traži da od Izraela zahtijeva hitne mjere kako bi podržao umjerenog palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, uključujući i oslobađanje vođa iz njegove partije Fatah i “hiljade zatvorenika koji nisu prolili krv”.

Preuzimanje Gaze od palestinskog oružanog pokreta Hamas prošlog mjeseca dovelo je do toga da Izrael zatvori granične prijelaze na obali, što je povećalo rizik od nove humanitarne krize.

U pismu se Blair upozorava da ne provocira Hamas i traži da se otvori granica između Gaze i Egipta i olakša prolaz između Gaze i Izraela.