Svijet
0

Prijateljski razgovori Bush-Putin prije početka glavnih tema

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W.Bush i ruski Vladimir Putin vodili su u nedjelju u Kennebunkportu duge "prijateljske" razgovore u cilju opuštanja atmosfere prije nego pokrenu konkretna pitanja i razlike u mišljenjima, saopćili su u nedjelju Bushovi bliski savjetnici.

"Razgovori su trajali oko dva sata u nezvaničnom kontekstu i prijateljskom ambijentu", obavijestio je novinare ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je učestvovao u razgovorima kao i njegova američka kolegica Condoleezza Rice.

Putin je stigao u nedjelju popodne u ovaj mali grad na sjeveroistoku SAD-a gdje je proveo noć i jedan dio ponedjeljka u kući u kojoj je predsjednik Bush provodio školski raspust kada je bio dijete i kada je Bush-otac primao velike ličnosti.

Ovo mjesto je izabrano u nastojanju da se smire tenzije s obzirom da su odnosi između SAD i Rusije na najnižem nivou već dugo vremena.

"Još nismo razmatrali konkretna pitanja, koncentiramo se na trenutnu situaciju", precizirao je savjetnik ruskog predsjednika za vanjske odnose Sergej Prikhodko.

"Razgovarali smo o razvoju situacije u SAD i Rusiji i o načinu na koji evoluiraju demokratski sistemi dvije zemlje na konkretan način i uz dozu humora", rekao je Lavrov.

"Oba predsjednika shvataju dobro da odnosi između Moskve i Washingtona ne smiju biti 'taoci' izbornih kampanja", dodao je on, aludirajući na predsjedničke izbore u 2008. u SAD i Rusiji.

"I zajednički zaključak koji izvlačimo, makar što se tiče ruskog stanovišta, jeste da nas historija imperativno primorava da nastavimo jačati i proširivati našu suradnju", rekao je on.