Gaddafi za "Il Giornale"
0

"Prijatelji u Evropi su me izdali, šokiran sam"

FENA
Moammar Gaddafi (Foto: Reuters)
Moammar Gaddafi (Foto: Reuters)
Libijski lider Moammar Gaddafi rekao je da osjeća da su ga evropski partneri izdali i da će zbog toga odnosi Libije s evropskim zemljama biti narušeni.

Gaddafi je, u intervjuu talijanskom dnevniku Il Giornale, objavljenom u utorak, odbacio zahtjeve svjetskih sila za uvođenje zone zabrane leta nad Libijom, prenio je Reuters.

"Borićemo se i pobjediti. Situacije te vrste (zahtjev za uvođenje zone zabrane leta ili vojna intervencija u suprotnom) mogu jedino da ujedine libijski narod", rekao je Gaddafi.

Libijski lider je rekao da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je priznao pobunjeničko Nacionalno vijeće i pozvao na vazdušne udare na ciljane mete u Libiji, "mentalno poremećen".

On je upozorio da učestale kritike koje stižu na račun njegovog režima iz Evrope, a koje su kulminirale pozivom da napusti vlast, mogu jedino da ugroze odnose.

"Zaista sam bio šokiran stavom mojih evropskih prijatelja. Oni su oštetili i ugrozili niz važnih sigurnosnih sporazuma koji su bili u njihovom interesu i ekonomsku saradnju koju smo imali", rekao je Gaddafi.

Upitan o svojim odnosima s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem, ranije njemu najbližim evropskim prijateljem, rekao je: "Toliko sam šokiran, osjećam se izdanim, ne znam čak ni šta da kažem Berlusconiju".

Italija je imala veoma razvijene odnose sa svojom nekadašnjom kolonijom, s kojom je potpisala i sporazume o sprječavanju odliva imigranata iz te sjevernoafričke države.

Najveća talijanska naftna i gasna kompanija Eni, na primjer, sklopila je nekoliko unosnih ugovora u Libiji i ranije navela da planira da investira 25 milijardi dolara u operacije u Libiji.

"Mislim i nadam se da će libijski narod preispitati ekonomske i finansijske veze sa Zapadom, kao i one u oblasti sigurnosti ", rekao je Gadafi.

On je ponovio da njegovao zemlja predstavlja bedem širenju islamskog ekstremizma, ali i da će se, ukoliko Zapad odluči da napadne Libiju, snage te zemlje priključiti Al-Qaidi i "proglasiti sveti rat".

"Ukoliko umjesto stabilne vlade kontrolu preuzmu bande povezane s Bin Ladenom, Afrikanci će masovno krenuti ka Evropi i Mediteran će postati more haosa", rekao je Gaddafi.